VE-programma KIKI
Op het Mosterdzaadje wordt gewerkt met het VE programma “Pedagogisch VErrijken met Kiki”. Pedagogisch VErrijkken met Kiki richt zich op het spelenderwijs stimuleren van de ontwikkelingsgebieden. Het speelse en informele leren van kinderen blijft hierbij voorop staan, waarbij de verschillende ontwikkelingsgebieden worden gestimuleerd en de kinderen uitgedaagd worden om een stapje verder te gaan in hun ontwikkeling.
Thema gericht
De methodiek ‘Pedagogisch VErrijken met Kiki’ bestaat uit verschillende thema’s, welke aansluiten bij de belevingswereld van kinderen en beer Kiki. Beer Kiki komt op de groep wonen en neemt de kinderen in elk thema mee in een verhaal. Samen met Kiki beleven de kinderen verschillende avonturen. Kiki daagt hen uit om te onderzoeken en ontdekken. De knuffelbeer maakt het kinderen makkelijker om hun gedachten, emoties en ideeën te delen. Ze kunnen zich met de knuffel identificeren.
We werken aan de hand van thema’s welke 5 tot 8 weken duren, bijvoorbeeld de seizoenen, feestdagen, beroepen, gezondheid, voertuigen. Elk thema sluit aan bij de belevingswereld, waardoor kinderen meer leren over de wereld om hen heen. We hebben een themakoffer en tafel, boekjes en speelmateriaal passend bij het thema. Het spelen en ontdekken blijft centraal staan, dit is immers de wijze waarop kinderen leren. In het thema wordt er aandacht geschonken aan de verschillende ontwikkelingsgebieden. Bij de start van een nieuw thema ontvangen de ouders een ouderbrief met daarin de bijzonderheden voor het aankomende thema en thuisactiviteiten, zodat ouders ook thuis aan de slag kunnen met het programma.
Buiten in de natuur
Buitenspelen vinden we voor alle kinderen van groot belang en ook de peutergroep zal zoveel mogelijk buiten plaats vinden. Hierdoor kunnen we de kinderen extra ontwikkelingskansen bieden door te spelen in de (wildere) natuur. Kinderen kunnen op allerlei plekken ervaringen opdoen die betekenisvol zijn voor hun taal en denken. Toch biedt de natuur extra mogelijkheden als het gaat om spel. De natuur is niet voorgevormd, ze roept kinderen op tot ontdekken en vormgeven. Een natuurlijke speelomgeving stimuleert tot meer spel en het lokt gevarieerde en creatieve handelingen uit. Als een kind door een struikje gaat, lukt het niet om gewoon te lopen of te rennen, het lokt een andere manier van bewegen uit. In onderzoek bleek een kind het woord voor ‘sluipen’ juist in dat struikje te leren. De omgeving was daar zodat ze zich klein moest maken en zich heel langzaam en zachtjes voortbewoog, precies dat wat je voelt als je sluipt. De motoriek blijkt flink vooruit te gaan als kinderen een jaar lang elke dag in het bos mogen spelen. Tijdens dat spel worden veel woorden en begrippen geleerd. Die woorden geven daarna makkelijker toegang tot de sensomotorische ervaring, wat weer zichtbaar is in de motoriek (Onderzoek Hoofd, Schouders, Knie en Taal, 2017).
De natuur heeft ons dus veel te bieden! Kliederen met zand en water, nieuwe structuren ontdekken in de tuin, samen voor de planten zorgen en vol fantasie spelen met alles wat je tegenkomt in de natuur. Het hele jaar door zijn we buiten te vinden, want buiten zijn is leuk én gezond! Alles wat binnen kan, kan ook buiten en dan nog veel meer!