Je bent hier:

Groene kinderopvang

Slecht weer bestaat niet en regen is gratis speelgoed….

Groene kinderopvang

Met groene kinderopvang wordt opvang bedoeld waar er ruimte is voor natuurbeleving en waar er aandacht is voor al het moois wat de natuur te bieden heeft. Bij ons staat groen voor gezonde voeding, duurzaamheid, beweging en de natuur. Zo spelen we met modder, werken we samen met de kinderen in de moestuin en gaan we op ontdekking in de ontdektuin of in het bos! We bakken broodjes op het vuur en gaan op zoek naar interessante beestjes. Zowel in de zomer als winter, wanneer de zon schijnt en wanneer het regent. Daarnaast werken we op ons groene kinderopvang zoveel mogelijk met duurzame en natuurlijke materialen. Zo spelen we met de altijd aanwezige losse, natuurlijke materialen zonder vaste bestemming: takken, stenen, houtsnippers, schelpen en dennenappels.

Nergens kunnen kinderen meer hun energie en fantasie kwijt dan in de natuur. We willen kinderen letterlijk de ruimte geven, ruimte om te rennen, spelen en/of fietsen, maar ook om samen te werken en elkaar te helpen. Een plek waar gewerkt wordt met aanvaardbare risico’s en kinderen de gelegenheid krijgen om hun eigen fantasie in te zetten, om elk op zijn eigen wijze creatief bezig te zijn. Kinderen krijgen de ruimte om te klimmen, klauteren, te verstoppen en op verschillende ondergronden te spelen, daarnaast zijn er aparte plekjes voor rustig spel.

De wereld kent steeds meer prikkels, ook voor (kleine) kinderen. De natuur brengt rust en ontspanning en kan tegelijkertijd ook zorgen voor inspiratie. De kinderen spelen, fantaseren en verwonderen zich over alles wat ze zien. En onze pedagogisch medewerkers fantaseren met ze mee en praten over alles wat ze zien en beleven.

We houden ons bijvoorbeeld bezig met de verschillende seizoenen, het ruiken en voelen van planten, proeven van groenten en fruit en het spelen en ‘schilderen’ met modder. Op ons groene kinderdagverblijf zijn de kinderen iedere dag buiten, ook als het wat minder lekker weer is. Stampen in de plassen is namelijk ook heel erg leuk! De meeste kinderen hebben overalls en regenlaarsjes, maar we kunnen niet beloven dat de kleren aan het einde van de dag nog schoon zijn… 

Gezonde voeding staat bij ons centraal. Door samen met de kinderen groenten te verbouwen in onze moestuinbakken worden kinderen gestimuleerd groente, fruit en andere voedzame maaltijden te eten. Leren en smullen tegelijk!

Baby’s en natuur

Ook baby’s worden erg rustig van de natuur. Baby’s kunnen buiten slapen in de speciale buitenbedjes, waar ze heerlijk liggen uit de zon en uit de wind, maar wel de voordelen hebben van slapen in de buitenlucht. Baby’s maken in daglicht meer vitamine D aan, de buitenlucht is goed voor de luchtwegen van baby’s en bovendien slapen kindjes veel langer en dieper door de fijne geluiden van de natuur (vogeltjes, wind of regen).

Waarom aandacht voor groen? (bron: gezonde kinderopvang.nl)

Groen doet goed. Dat blijkt uit tal van onderzoeken en observaties. Het bevordert het welzijn en de gezondheid van kinderen. Daarnaast draagt het bij aan betrokken burgers die geven om natuur en die dat in hun verdere leven met zich meedragen. Aandacht voor groen in de dagopvang draagt bij aan tal van ontwikkelingsgebieden zoals:

  • Meer beweging: klauteren in bomen, een vlinder achterna lopen.
  • Stimulering fantasie: bomen zijn reuzen, een tak een wandelstok of lepel om te koken, met natuur kun je de fantasie van kinderen prikkelen.
  • Spelontwikkeling: door de veelheid aan steeds veranderende materialen en vormen, krijgt het spel in een groene omgeving steeds nieuwe impulsen.
  • Sociale en emotionele ontwikkeling: veilig (leren) voelen in de natuur geeft zelfvertrouwen.

Onderzoek toont het belang van natuur voor kinderen aan:  

  • Een natuurlijke buitenruimte biedt een bijzonder krachtige (speel) omgeving. Natuurlijke materialen als een holletje in de grond, de wortels van een boom of een waterplas roepen vragen op bij het kind die uitnodigen tot onderzoeken en ontdekken (Peters, 2016).
  • Verder heeft natuur een rustgevende werking op kinderen (Louv, 2007).
  • Natuur daagt uit tot bewegen en is daarmee een rem op overgewicht (Alterra, 2006).
  • Kinderen op een groen kinderdagverblijf  slapen beter en het welzijn van het kind gaat omhoog (Söderström et al, 2013). 
  • Meer buitenspelen, in een groene buitenruimte, leidt tot hogere cognitieve prestaties en minder sociaal-emotionele problemen (Ulset et al, 2017). 

Pedagogisch medewerkers met veel praktijkervaring merken dat kinderen minder ruzie maken in een groene omgeving en dat ze gevarieerder en geconcentreerder spelen.