Je bent hier:

Waarom we doen wat we doen

Een mosterdzaadje is een minuscuul klein zaadje dat nog geen speldenknop groot is en dat kan uitgroeien tot een struik van 1,5 – 4 meter hoog. De naam Mosterdzaadje Kinderopvang omvat drie pijlers, die in onze missie verder uitgelegd zullen worden.

Onze kernwaarden zijn terug te vinden in onze naam en het logo. Het minuscule kleine mosterdzaadje dat kan uitgroeien tot een boom van 3 – 4 meter, heeft 3 blaadjes en staat voor onze drie pijlers die in onze missie verder uitgelegd zullen worden:

  • Kinderen mogen zo klein als ze zijn, uitgroeien en ontwikkelen tot “grote bomen”, met veel vruchten/ talenten
  • Met geloof zo klein als een mosterdzaadje kunnen de grootste bergen verzet worden en zal niets onmogelijk zijn (Mattheüs 17:20)
  • Buitenzijn en natuurbeleving: ontdekken, verwonderen, leren en ontwikkelen buiten in de natuur.

Missie 

Het Mosterdzaadje is een regulier en kleinschalig kinderdagverblijf, met een christelijke identiteit. Wij bieden opvang aan kinderen van 10 weken tot 13 jaar in een huiselijke sfeer, waarin kinderen zo klein als ze zijn, mogen uitgroeien tot “grote bomen”, met veel vruchten / talenten. Het Mosterdzaadje staat voor knusheid, gezelligheid, geborgenheid en een open communicatie met de ouders van de kinderen. Wij bieden opvang waarin de Bijbelse normen en waarden centraal staan en waar de kinderen zich veilig en geliefd voelen. Buitenzijn en natuurbeleving vinden wij belangrijk. We gaan iedere dag met de kinderen naar buiten in onze mooie grote tuin, lopend naar “ons bos” of met de fiets op avontuur. Zo gaan we onderzoeken en spelen in de natuur, bewust genieten van de frisse buitenlucht, in alle seizoenen en weertypes. We ontdekken de wereld met uitdagend, avontuurlijk spel en ontwikkelen spelenderwijs creativiteit, kennis en kritisch denkvermogen. 

Het plezier dat kinderen beleven door spelend te ontdekken en leren vinden wij van groot belang. Wij proberen een sfeer te creëren waarin een kind zich zowel individueel als in groepsverband kan ontplooien. Een kind ontwikkelt zich wanneer het zich op zijn gemak voelt, wanneer het een relatie kan aangaan met de opvoeders en wanneer het een plaats gevonden heeft binnen de groep kinderen van de opvang.

Het Mosterdzaadje wil alle kinderen, onafhankelijk welke geloofs- of culturele achtergrond, opvang bieden waarin Gods liefde centraal staat.

Pedagogische visie

Wij gaan uit van de gedachte dat kinderopvang meer is dan alleen opvang bieden. Het is een plek van en voor kinderen, waar kinderen zich thuis voelen, vrienden kunnen maken, ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. We willen een veilige omgeving creëren, waarbij we kinderen willen afschermen van grote risico’s en leren omgaan met kleinere risico’s. We willen de kinderen uitdagen om de wereld om zich heen te ontdekken, zodat ze hun eigen ontwikkelingsproces kunnen doorlopen. Een prikkelende en uitdagende omgeving voor kinderen van 0-13 jaar.

In onze ogen zijn en blijven de ouder(s)/verzorger(s) eerstverantwoordelijke voor hun kind; zij dragen de opvoedingsverantwoordelijkheid. We zijn van mening dat het gezin de plaats is waar de opvoeding moet plaatsvinden. In aanvulling op de opvoeding thuis speelt het Mosterdzaadje wel een opvoeding ondersteunende rol. Onze uitgangspunten zijn als volgt verwoord:

Ieder kind is kostbaar

Kinderen zijn een kostbare gave van God. Ouders vertrouwen de zorg van hun kind aan ons toe. Dit ziet het Mosterdzaadje als een bijzondere taak en wij willen hier op een goede manier invulling aan geven. Dit betekent dat de kinderen de praktische zorg krijgen die ze nodig hebben, maar belangrijker nog is dat deze zorg op een liefdevolle manier geboden wordt.  Medewerkers kennen de kinderen goed en bouwen een band met ze op. Kinderen worden welkom geheten op de opvang en ieder kind wordt gezien en gehoord.

Ieder kind is uniek

Ieder kind is uniek, geschapen met zijn of haar eigen persoonlijkheid en talenten. Het kind mag leren deze gaven te gebruiken. In de opvang staat de ontwikkeling van de eigen persoonlijkheid, talenten en kwaliteiten van het kind centraal. Wij hebben daarom aandacht voor de interesses van de kinderen. Zij mogen aangeven waar hun wensen en voorkeuren liggen bij de keuze voor activiteiten. Tegelijk willen we de kinderen ook uitdagen om nieuwe activiteiten uit te proberen om zich zo nieuwe vaardigheden eigen te maken. Het activiteitenaanbod is gevarieerd zodat kinderen zich breed kunnen ontwikkelen, denk aan: geluids- en beweegspelletjes voor de allerkleinsten, zingen, knutselactiviteiten, verkleden en rollenspellen, gezelschapsspellen, dans en muziek en verschillende buitenactiviteiten.

Ieder kind hoort erbij

Kinderen komen niet als eenling ter wereld; zij maken deel uit van een gezin. In het gezin wordt voor elkaar gezorgd, wordt meegeleefd met elkaar en worden waarden en normen met elkaar gedeeld. Het Mosterdzaadje wil deze gemeenschapszin voortzetten in de opvang. Op onze opvang is gekozen om met een verticale groep te werken, waar broertjes en zusjes op één groep worden opgevangen en waar zowel groot als klein een plek hebben. Net als in het gezin wordt kinderen geleerd om rekening te houden met elkaar en elkaar te helpen.

De groep is huiselijk ingericht met verschillende plekken die uitnodigen tot samenzijn: aan de grote tafel, op en om de zitbank en speelhoeken om samen te spelen en te bewegen. Tijdens kringmomenten wordt er uit de kinderbijbel of een ander voorleesboek gelezen en worden er liedjes gezongen. Verder zullen we bewust met de kinderen naar de christelijke feesten toeleven en gezamenlijk met ze bidden, bijvoorbeeld voor het eten.

Ieder kind draagt bij

Het Mosterdzaadje wil kinderen graag waarden en normen voorhouden: respect voor elkaar, het helpen van elkaar, vriendelijk zijn en elkaar vergeven als we ruzie maken.

Kinderen dragen bij door mee te helpen met kleine taken, door elkaar te helpen en door netjes om te gaan met ruimte en materiaal.

Wij hebben de verantwoordelijkheid om goed om te gaan met onze middelen en onze leefomgeving. Het Mosterdzaadje wil kinderen bewust maken van hun aandeel hierin door netjes met de spullen om te gaan, maar ook om zuinig met de natuur om te gaan.

Lees meer hierover in ons Pedagogisch Beleidsplan, op te vragen bij de pedagogisch medewerkers.